Zo maak je vrienden via LinkedIn – Link Je Klant

Zo maak je vrienden via LinkedIn

En waarom je dat wilt!

Vrienden maken op een zakelijk sociaal netwerk. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar is het zeker niet. In dit blog leg ik je uit waarom én geef ik je tips voor het maken van vrienden op LinkedIn.

Waarom vrienden maken op LinkedIn

Met vrienden maken bedoel ik in deze context een relatie opbouwen met mensen, zodat jullie elkaar goed leren kennen, aardig gaan vinden en vertrouwen. Waar je dat eerder bent tegengekomen? In de Know-Like-Trust-factor; de factor die bepaalt of:

  1. Mensen zaken met je gaan doen of
  2. Je aanbevelen bij hun netwerk.

Zonder die relatie gebeurt er namelijk helemaal niks en laat je jouw LinkedIn-netwerk niet voor je werken. Zonde! Want mensen die jou aardig vinden, willen jou met liefde verder helpen.

Hoe maak je vrienden op LinkedIn

Maar hoe maak je dan vrienden op LinkedIn? Stap 1 is een connectie aangaan en dat doe je natuurlijk met een goede, gepersonaliseerde uitnodiging (in dit blog lees je waarom en hoe). Dus heb je ergens live genetwerkt en nieuwe mensen ontmoet? Vraag in je gesprek dan al of ze actief zijn op LinkedIn en nodig hen vervolgens uit om een connectie aan te gaan.

Je kunt ook mensen uitnodigen die interesse hebben getoond in je LinkedIn-content, bijvoorbeeld je blogs of je berichten. Die mensen hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn in je vakgebied en zijn dus mogelijk ook potentiële klanten. Via LinkedIn kun je een relatie met hen op gaan bouwen.

Hoe blijf je vrienden op LinkedIn

Na het linken moet je natuurlijk wel actief aan de relatie bouwen, dit gaat niet vanzelf. Volg je uitnodiging in ieder geval altijd op met een gesprek. Bekijk hun profiel en zoek naar gemene delers waar jullie het over kunnen hebben. Heet je nieuwe connectie welkom in je netwerk en bied je hulp aan. En dan bedoel ik niet je betaalde diensten, maar je advies of gratis hulp bij een kleine klus. Zo bouw je aan vertrouwen en stort je op de emotionele bankrekening van die persoon. Bovendien weet die persoon meteen hoe jij dingen aanpakt en of jullie op dat vlak bij elkaar passen. Is dat niet het geval? Dan kun je meteen afscheid nemen en hoeven jullie beiden geen energie meer in de relatie te stoppen.

Verder kun je de relaties met je netwerk onderhouden door regelmatig je tijdlijn door te nemen en interessante berichten van je relaties te liken, erop te reageren of ze te delen. Kom je een oproep of vraag tegen die aansluit bij de kennis van een andere connectie? Tag diegene dan, zodat hij of zij er snel en makkelijk nop kan reageren en zijn of haar expertise kan tonen. En stuur mensen ook eens een privébericht, bijvoorbeeld met hun verjaardag, een jubileum of naar aanleiding van een statusupdate.

Zo`n persoonlijk bericht weegt zwaarder dan een openbaar bericht dat je op je tijdlijn plaatst. Zeg nou zelf, het is toch fijn om op je verjaardag een leuke persoonlijk felicitatie te krijgen? Zie je via LinkedIn echt een bijzonder bericht langskomen of viert iemand een bijzondere verjaardag of jubileum? Pak dan eens de telefoon in plaats van een berichtje te sturen. Je zult zien dat dit echt gewaardeerd wordt en je extra punten stort op die emotionele bankrekening.

Nodig mensen waarmee je een bijzondere klik hebt of die mogelijk een samenwerkingspartner kunnen worden ook eens uit om live een kop koffie te drinken. Dit heeft voor mij al tot hele mooie ontmoetingen geleidt. Ook hier geldt, misschien haal je hier niet direct omzet uit, maar het is een goede investering. Niet alleen voor je bedrijf, maar ook voor jou als persoon. Je kunt van iedereen wat leren.

Gemeend

Alle bovenstaande tips kun je zo uit het raam gooien als het voor jou als een truc voelt, als je er niet achter staat. Met ongemeende felicitaties of berichtjes val je heel snel door de mand, want mensen voelen dit. Pas dit blog alsjeblieft alleen toe als je echt oprecht geïnteresseerd bent in je connecties en echt met hen in contact wilt komen. En ja, dit kost tijd, maar levert je uiteindelijk wel een sterke en daardoor onbetaalbare relatie op met je netwerk.

Elke twee weken zo`n praktisch blog in je mailbox ontvangen?

En? Vond je de tips in het blog hierboven waardevol? Wil je vaker van handige tips om je bedrijf te laten groeien?
Meld je aan voor mijn mailinglijst en ik stuur je elke 2 weken zo`n blog vol praktische tips die je meteen in je bedrijf kunt toepassen. Ik houd je ook op de hoogte van leuke webinars en challenges. Meld je nu aan!

Over mij

Ik ben Amanda Hendriks en ik help ondernemers om klanten te vinden en aan zich te binden met LinkedIn. Ik combineer mijn jarenlange ervaring in marketing met mijn kennis van LinkedIn om je niet alleen te leren waar je de knopjes vindt, maar je ook te laten zien hoe je LinkedIn toepast om jouw bedrijf beter vindbaar en dus zichtbaar te maken, jezelf als expert profileert en jouw ideale klant te vinden. Je kunt bij mij terecht voor zowel 1-op-1-sessies als (incompany) groepstrainingen. Meer weten? Bel 06-50217686 of mail me via amanda@linkjeklant.nl

 

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: