Veilig en vertrouwd LinkedIn-nen – Link Je Klant

Veilig en vertrouwd LinkedIn-nen

Zo af en toe krijg ik de vraag of dat allemaal wel koosjer is, dat LinkedIn. Want je zet toch een hoop van je persoonlijke gegevens online. Hoe gaat LinkedIn daarmee om en is dit allemaal wel veilig? Zoals voor zoveel dingen geldt, er is een klein risico, maar als jij je kop erbij houdt, is er weinig aan de hand. In dit blog wat zaken om op letten en natuurlijk tips om meteen toe te passen.

Wat doet LinkedIn met jouw gegevens?

LinkedIn weet natuurlijk heel veel van je. Waar je hebt gewerkt en waar je nu zit, waar je goed in bent en wie je allemaal kent. Dat maakt jou heel erg waardevol, vooral voor bedrijven die medewerkers of leads zoeken of willen adverteren op een specifieke doelgroep. Dat is dan ook het belangrijkste doel waar LinkedIn jouw gegevens voor gebruikt.

Verder benoemen ze nog:

  • Contact met jou opnemen en contact tussen jou en andere LinkedIn-leden mogelijk maken.
  • Het promoten van LinkedIn zelf bij jou als lid.
  • Onderzoek en het ontwikkelen van nieuwe diensten.
  • Problemen oplossen (bugs).
  • Beroeps- en branchestatistieken in kaart brengen (niet tot jou als persoon te herleiden).
  • Beveiliging en onderzoek.

LinkedIn heeft ook een aantal partners met wie ze gegevens deelt, vooral voor advertentie-doeleinden. Als je dit niet wilt kun je dat uitzetten via je Privacy & Instellingen

Wil je precies nalezen wat LinkedIn doet? Check dan de Privacy policy van LinkedIn.

Wat doen anderen misschien met jouw gegevens

LinkedIn is net de gewone wereld. Ook hier heb je mensen waar je liever bij wegblijft. Van figuren die gewoon een beetje ’shady’ zijn tot aan regelrechte criminelen.

AVG

De meeste missers zie ik toch nog rondom het niet (correct) naleven van de Algemene Verordening Gegevensbeheer. En dan vooral op marketinggebied. Dat je met iemand linkt en dan ook meteen aan een mailinglijst wordt toegevoegd, dat soort acties. Jammer, maar niet levensbedreigend.

Nepprofiel

Maar er is ook zoiets als een nepprofiel. Vaak slecht gevuld en/ of vol met spelfouten. Geen foto of duidelijk een stockbeeld. Maar soms (en dan is het oppassen geblazen) met de gegevens van een bekende. Dan is het identiteitsfraude en heeft het mogelijk grotere gevolgen. Want als iemand die je kent (of denkt te kennen) je om een gunst vraagt is de kans natuurlijk groot dat je helpt. Blijven opletten en kritisch blijven is dus zaak. Nog een extra reden om na het linken altijd het gesprek aan te gaan. Een nepper valt dan heel snel door de mand.

Gehackt

Wat ook kan is dat de account van je connectie gehackt is. Vooral nadat vorig jaar heel veel inloggegevens op straat lagen was hier veel angst voor. Als kleine ondernemer heb je het voordeel dat je niet zo snel interessant bent voor hackers. Die targeten liever mensen waar wat meer te halen valt 😊. Maar ook hier geldt, krijg je een berichtje waarin om geld of iets dergelijks gevraagd wordt, pak dan de telefoon en bel die persoon even. Dan weet je binnen 5 minuten of het echt is of een oplichtingspoging.

Wat kun jij doen

Je kunt zelf veel doen om veilig te blijven. Blijf in ieder geval logisch nadenken. Krijg je ook maar de geringste kriebel bij een vraag of verzoek? Wordt er onder tijdsdruk iets van je gevraagd? Vragen ze om geld of je bankrekeningnummer?

Als het niet goed voelt is het dat waarschijnlijk ook niet. Probeer buiten LinkedIn om contact te krijgen met degene van wie het profiel lijkt te zijn om na te vragen of het allemaal wel klopt.

Accepteer niet klakkeloos

Om te voorkomen dat je in aanraking komt met nepprofielen is het verstandig om niet zomaar iedereen te accepteren. Bezoek minimaal het profiel van degene die je uitnodigt. Is het profiel slecht gevuld, staat het vol spelfouten of sluit de werkervaring helemaal niet aan bij de leeftijd van degene op de foto? Is het überhaupt logisch om een connectieverzoek van iemand bij dat bedrijf te ontvangen (commercieel directeur van Coca Cola ofzo). Mist de profielfoto of is de persoon op de profielfoto wel heel erg knap (zo`n tandpastareclametype)? Heeft de persoon helemaal geen of weinig connecties en geen onderschrijvingen en aanbevelingen? Dikke kans dat het een nepprofiel is.

Vergeet niet dat zo iemand via jou ook weer toegang heeft tot de rest van je netwerk. Als ze zo brutaal zijn om te zeggen dat ze iemand op jouw voorstaan contacten, trapt iemand anders misschien wel in de val.

Klik niet op links van onbekenden

Stuurt iemand je direct na het linken een URL? Wees dan op je hoede en google de link eerst. Dat kan door hem te selecteren en te kopiëren in plaats van erop te klikken. De meeste webbrowsers geven je ook een waarschuwing als de pagina gerapporteerd is als bijvoorbeeld fishing.

Zorg voor een sterk wachtwoord

Ik weet dat het een dooddoener is, maar zorg voor een sterk wachtwoord. Met een wachtwoordgenerator blijf je weg van de geijkte (en makkelijk te raden) wachtwoorden en met Lastpass bewaar je ze veilig en overzichtelijk.

Op LinkedIn kun je daarnaast ook nog dubbele verificatie instellen. Als je dan voor het eerst op een nieuw apparaat inlogt op LinkedIn, ontvang je een code via SMS. Zonder die code kun je niet inloggen. Iemand die jouw inloggegevens heeft, kan dus nog niks zonder die SMS.

Beperkte zichtbaarheid

Heb je een bedrijf of beroep waarbij zichtbaarheid buiten je netwerk (tijdelijk) minder wenselijk is, bijvoorbeeld politie, marechaussee etc, dan kun je delen van profiel afschermen. Bij je ‘Instellingen publieke profiel’ kun je per onderdeel aangeven wat zichtbaar mag zijn. Je kunt bijvoorbeeld je achternaam en profielfoto alleen zichtbaar maken voor je connecties. In je privacy-instellingen kun je verder nog uitzetten dat mensen je kunnen taggen in berichten. Ook je contactinformatie kun je (deels) weglaten of afschermen. Je e-mailadres en telefoonnummer zijn standaard al niet zichtbaar voor niet-connecties.

Heb jij wel eens iets meegemaakt op LinkedIn? Ik hoor graag wat en hoe je dit op hebt gelost zodat we er allemaal van kunnen leren. Je mag een reactie onder dit blog plaatsen, maar anoniem mag ook: amanda@ahmarketingacademie.nl.

 

 

Over mij

Ik ben Amanda Hendriks en ik help ondernemers om klanten te vinden en aan zich te binden met LinkedIn. Ik combineer mijn jarenlange ervaring in marketing met mijn kennis van LinkedIn om je niet alleen te leren waar je de knopjes vindt, maar je ook te laten zien hoe je LinkedIn toepast om jouw bedrijf beter vindbaar en dus zichtbaar te maken, jezelf als expert profileert en jouw ideale klant te vinden. Je kunt bij mij terecht voor zowel 1-op-1-sessies als (incompany) groepstrainingen. Meer weten? Bel of mail me gerust via 06-50217686 of amanda@ahmarketingacademie.nl.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: