Superefficiënt leads vinden met Booleaans zoeken – Link Je Klant

Superefficiënt leads vinden met Booleaans zoeken

Wel eens gehoord van Booleaans zoeken? Als je antwoord nee is, ben je zeker niet de enige. Maar je hierin verdiepen is zeker de moeite waard. Booleaans zoeken houdt namelijk in dat je zoekwoorden op een slimme manier combineert of juist dingen uitsluit waardoor je zoekopdrachten alleen de voor jou relevante informatie laten zien. Booleaans zoeken kun je op veel plekken toepassen: in Google, maar ook binnen websites. In dit blog leg ik je uit hoe het werkt en hoe je het in LinkedIn toepast.

Booleaanse operatoren

De woorden die ervoor zorgen dat je zoekopdracht extra relevant wordt heten Booleaanse operatoren en zijn bijvoorbeeld AND, OR en NOT. Er zijn er nog meer, maar dit zijn de drie meest gebruikte. Door deze operatoren op een bepaalde manier in je zoekterm te verwerken vertel je de zoekfunctie als het ware precies wat je wilt weten.

xx AND xx (of EN)

Stel dat je als zoekterm in de LinkedIn-zoekbalk ‘sales AND manager’ of ‘coach AND DISC’ ingeeft. LinkedIn laat je dan resultaten zien waarin beide woorden (dus ‘sales’ en ‘manager’ of ‘coach’ en ‘DISC’) voorkomen. Maar dit hoeft niet perse als combinatie te zijn. Je kunt zo wel specifieker aangeven welke personen je wilt zien. LinkedIn toont je trouwens in dit geval dezelfde zoekresultaten als je een spatie gebruikt in plaats van AND (dus ‘sales manager’ of ‘coach DISC’).

xx OR xx (of OF)

Als je in de zoekbalk de opdracht ‘sales OR manager’ invoert, laat LinkedIn je resultaten zien van profielen met één van beide trefwoorden. Dit is handig als je meerdere trefwoorden hebt die apart maar weinig zoekresultaten opleveren. Je kunt deze operator meerdere keren toepassen en er dus ook ‘programmeur OR PHP OR SQL OR Joomla’ of iets dergelijks van maken. Pas alleen op dat je lijst dan niet te lang en dus onoverzichtelijk wordt.

xx NOT xx (of NIET)

Deze zoekopdracht sluit juist woorden uit. Kies je hier voor ‘programmeur NOT manager’, dan krijg je een lijst met profielen waarin het woord ‘programmeur’ wel voorkomt, maar het woord ‘manager’ juist niet. Handig als je iemand op uitvoerend niveau zoekt.

Beperkingen LinkedIn-filters omzeilen

Booleaans zoeken wordt pas echt interessant als je tegen de beperkingen van de LinkedIn zoekfilters aanloopt. Dat doe je door meerdere operatoren tegelijk toe te passen.

xx AND xx AND xx

Met deze operatoren combineer je al drie zoektermen, maar dit kunnen er natuurlijk meer zijn. Zo tel je als het ware de zoektermen bij elkaar op en krijg je alleen profielen te zien van mensen die al die zoektermen erin hebben staan. Denk aan ‘sales AND manager AND techniek’ of ‘directeur AND dga AND groothandel’.

xx AND xx AND xx NOT xx

Je kunt AND en NOT ook combineren om zo juist een deel van de resultaten uit te sluiten. Bijvoorbeeld ‘sales AND manager NOT scheepvaart’. Dan krijg je alle profielen te zien met daarin de trefwoorden ‘sales’ en ‘manager’, maar zonder het trefwoord ‘scheepvaart’.

Bonus 1: “xx”

Wil je nu zoeken op een precieze zoekterm, bijvoorbeeld ‘sales manager’ maar dan als specifieke woordcombinatie? Zet de term dan tussen dubbele aanhalingstekens, dus “sales manager”. Je krijgt dan alleen resultaten te zien waar precies deze formulering, inclusief spatie, instaat.

Bonus 2: (x)

Als je bijvoorbeeld profielen wilt zien van mensen met het trefwoord ‘adverteren’ maar met als tweede zoekwoord ‘LinkedIn’ of ‘Facebook’, gebruik dan haakjes. Je zoekterm wordt dan ‘adverteren AND (LinkedIn OR Facebook)’. Je krijgt dan profielen te zien met de combinatie ‘adverteren en LinkedIn’ of ‘adverteren en ‘Facebook’.

Welke termen voor jouw leads?

Om Booleaans zoeken goed toe te passen moet je helder hebben welke kenmerken jouw gewenste klant heeft. Welke functietitel, branche, vaardigheid heeft hij of zij, maar ook welke trefwoorden gebruiken ze in hun profiel of welke juist niet. Denk bijvoorbeeld aan woorden als ‘mens, zorg, samen’ tegenover ‘technisch, strategie, structuur’. Heb je iemand in je netwerk die voldoet aan jouw plaatje van de perfecte klant? Spit dan dat profiel eens door op trefwoorden. Of maak gebruik van het automatisch aanvullen van Google om op andere ideeën te komen. Succes!

Elke twee weken zo`n praktisch blog in je mailbox ontvangen?

En? Vond je de tips in het blog hierboven waardevol? Wil je vaker van handige tips om je bedrijf te laten groeien?
Meld je aan voor mijn mailinglijst en ik stuur je elke 2 weken zo`n blog vol praktische tips die je meteen in je bedrijf kunt toepassen. Ik houd je ook op de hoogte van leuke webinars en challenges. Meld je nu aan!

Over mij

Ik ben Amanda Hendriks en ik help ondernemers om klanten te vinden en aan zich te binden met LinkedIn. Ik combineer mijn jarenlange ervaring in marketing met mijn kennis van LinkedIn om je niet alleen te leren waar je de knopjes vindt, maar je ook te laten zien hoe je LinkedIn toepast om jouw bedrijf beter vindbaar en dus zichtbaar te maken, jezelf als expert profileert en jouw ideale klant te vinden. Je kunt bij mij terecht voor zowel 1-op-1-sessies als (incompany) groepstrainingen. Meer weten? Bel 06-50217686 of mail me via amanda@linkjeklant.nl

 

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: