Ondernemer met een ideale baan – Link Je Klant

Ondernemer met een ideale baan

Amanda Hendriks

Heel lang voelde ik me geen ‘echte’ ondernemer. Bij een ‘echte ondernemer’ had ik een beeld van iemand die nog ijs aan een Eskimo kan verkopen. Die overal handeltjes vandaan haalt en vervolgens tegen een dikke winst doorverkoopt. En zo voelde ik me nou niet bepaald. Ik vond mezelf soms haast een beetje nep. Ik ben namelijk niet vanuit een diepgewortelde wens om voor mezelf te werken als ondernemer begonnen. Zelfs niet perse voor de vrijheid die het biedt (hoewel ik die wel heerlijk vindt), maar omdat die ideale baan maar niet langskwam.

Bedankt voor alles, daar is het gat van de deur

In 2013, in het staartje van de financiële crisis, verloor ik mijn baan. Dat deed zeer! Ik had me ruim 5 jaar uit de naad gewerkt voor die baas en nu stond ik alsnog op straat. Maar voor mezelf beginnen was toen nog totaal niet aan de orde. Mijn man en schoonouders waren, zowel apart als samen, ondernemer geweest en daar had ik nou niet bepaald rooskleurige herinneringen aan. Dus ging ik op jacht naar een andere baan. En die vond ik. Maar… het paste me niet zoals ik hoopte. Dus stapte ik na een half jaar over naar een nieuwe werkgever. Dat leek fantastisch, maar toen ik er eenmaal zat was dat het ook niet. En dus ging ik heel hard nadenken over wat ik dan wel wilde, wat wel bij mij paste.

Zaadje

In de eerste periode dat ik zonder werk thuis zat (wel 3 hele maanden), was ik in contact gekomen met het Servicepunt Vrijwilligerswerk en via hen vrijwilliger geworden bij de plaatselijke Volksuniversiteit. Maar ze vroegen me ook of ik een training wilde verzorgen voor mijn mede-vrijwilligers. Achteraf was dat het eerste zaadje dat geplant werd. Want wat was dat leuk! Bovendien zat in die training een dame die net voor zichzelf begonnen was en zij nodigde me uit om die training ook bij haar netwerkclub te komen geven. Als je me een beetje kent weet je dat ik dit soort dingen fantastisch vindt, dus ik riep meteen ‘Ja, leuk. Doen we!’. En van het een kwam het ander. Ik ontmoette daar zo`n 15 vrouwen met hun eigen bedrijf die me lieten zien dat ondernemen niet alleen kommer en kwel is. Dat het leuk is, dat het je vrijheid geeft en dat ze elkaar hielpen (in plaats van de ‘dog-eat-dog-wereld’ die ik verwachtte). Dat deed het eerder geplante zaadje ontkiemen en ongeveer een jaar later stond ik bij de Kamer van Koophandel om mezelf in te schrijven.

Manusje van alles

In de eerste instantie met de dingen die ik in loondienst ook veel deed: teksten schrijven, projecten begeleiden, drukwerk laten maken etc. Maar dat trainen, dat kriebelde nog ergens in mijn achterhoofd. Dus toen ik in de zomer van 2015 van iemand de vraag kreeg: “Hé Aman, jij weet toch veel van LinkedIn? Kun je ons niet een keer een training geven? “, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Na nog een paar jaar trainen én schrijven/ projectmanagent besloot ik begin 2017 helemaal over te stappen op het geven van LinkedIn-trainingen. Want daar werd ik het meest blij van. Ik weet nog dat iemand me toen een keer vroeg waarom en dat ik antwoordde: “Ik vind het fantastisch om mensen `s ochtends een beetje onzeker binnen te zien komen, dan tijdens de dag op te zien bloeien en aan het eind van de middag zelfverzekerd de deur uit te zien gaan. Dat geef me echt een kick!” en dat gevoel heb ik al die jaren later nog steeds.

Niet altijd leuk

Maar ondernemen is meer dan die momenten dat je met je klant aan het werk bent en al die andere activiteiten vond ik soms echt zwaar. Dat marketingstuk natuurlijk niet en na het eerste jaar vond ik het ook niet meer erg om zelf zichtbaar te zijn. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar het duurde flink wat langer voordat ik mijn eigen manier van verkopen had gevonden en daardoor ook een financieel gezond bedrijf kon opbouwen. Die eerste jaren had ik sommige maanden beter ergens achter de kassa kunnen gaan zitten… Maar ik werd blij van ondernemen en dus hield ik vol. En leerde. En paste toe. En leerde nog meer.

Ideale baan gecreëerd

En nu ben ik er. Ik doe elke dag werk dat ik leuk vindt. Ik werk met leuke ondernemers die ik zelf uitkies en graag mag. Ik heb een heerlijk kantoor. Ik verdien (de meeste maanden) een salaris dat in balans is met de tijd die ik in mijn bedrijf stop en waardoor ik voor mijn gezin kan zorgen. Ik ben blij!

Ging het vanzelf? Nee, nooit. Gaat het nu vanzelf? Nee, en ik heb ook niet de illusie dat dat gaat gebeuren. Maar dat hoeft ook niet. Ik heb de afgelopen 5 jaar zo ontzettend veel geleerd. Zowel over mijn vak als mezelf. En dat brengt me geweldige dingen, dingen die ik iedereen gun. Want ondernemen is beslist niet makkelijk en ook echt niet voor iedereen, maar wat is het gaaf! Ik zou niet meer anders willen.

Alle vormen, maten en kleuren

Tot slot wil ik je een les meegeven. Ik had er even voor nodig om die te leren, dus misschien bespaart het jou wat tijd ;-): ondernemers heb je in alle vormen, maten en kleuren. En die mogen er allemaal zijn. Ook al kijken sommige ‘mannen in pakken’ soms op je neer. Trek je daar vooral niks van aan! Als je een bedrijf hebt, ben je ondernemer. Of je nu alleen werkt of personeel hebt. Of je nu een kantoor huurt of vanuit je slaapkamer werkt. Of je nu 1 dag in de week of fulltime onderneemt en of je nu veel of weinig omzet draait. Laat je nooit klein maken! Niet door een ander, maar vooral ook niet door jezelf. Wees vooral niet je eigen grootste vijand. Daag jezelf uit, doe die spannende dingen, leer, ontwikkel, oefen, ga op je bek, sta op en doe het nog een keer. Je hoeft maar 1 keer vaker op te staan dan te vallen en je wint!

Elke twee weken zo`n praktisch blog in je mailbox ontvangen?

En? Vond je de tips in het blog hierboven waardevol? Wil je vaker van handige tips om je bedrijf te laten groeien?
Meld je aan voor mijn mailinglijst en ik stuur je elke 2 weken zo`n blog vol praktische tips die je meteen in je bedrijf kunt toepassen. Ik houd je ook op de hoogte van leuke webinars en challenges. Meld je nu aan!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: