Netwerken als een ninja – Link Je Klant

Netwerken als een ninja

Bij een ninja moet ik altijd denken aan zo`n figuur, strak in het zwart die ongezien van huis naar huis sluipt, recht op zijn doel afgaat en de informatie haalt die hij wil hebben. Als een soort superdoelmatige spion zeg maar. Herken je dat? Nu is het bij netwerken natuurlijk niet de bedoeling dat je onzichtbaar blijft en laat je samoerai-zwaard ook vooral lekker thuis, maar dat doelmatige, daar houd ik wel van. In dit blog lees je 5 tips om doelmatig, maar ook prettig te netwerken én geef ik je mijn favoriete sjabloon om een goede pitch op te stellen.

Ninja-netwerk-tip 1; de voorbereiding begint thuis

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik vooral geen visitekaartjes-strooier ben (en dat ik dat in anderen ook niet waardeer). Ik geloof daar helemaal niet in, want zonder een gesprek heb ik geen idee wie jij bent en of ik jou wel aan mijn netwerk voor wil stellen. Ik heb dan ook liever 2 a 3 goede en langere gesprekken, dan allemaal korte pitches en dan door naar de volgende. Maar dat beperkt natuurlijk wel het aantal mensen dat je kunt spreken. Bovendien wil je ook even bijpraten met de mensen die je al kent. Ik raad je daarom van harte aan om van tevoren de gastenlijst te bekijken en te bepalen wie jij graag zou willen spreken. Maak bijvoorbeeld een top 3 en probeer dan minimaal één van die mensen te spreken te krijgen. Denk ook na over wat je zou willen bereiken. Wil je alleen iemand ‘je gezicht’ laten zien of wil je graag een 1-op-1 afspreken om elkaar beter te leren kennen.

Ninja-netwerk-tip 2; stel vragen en luister

Laat je gesprekspartner zo veel mogelijk aan het woord. Natuurlijk mag je een verhelderende of verdiepende vraag stellen, maar laat vooral de ander haar verhaal vertellen. Toon oprechte belangstelling en luister om te begrijpen en niet om te reageren. Degene tegenover je voelt zich dan letterlijk gehoord (waardoor ze je instant aardig vinden), maar je leert ook dingen over je gesprekspartner die van onschatbare waarde zijn. Namelijk wie zij is, wat ze doet en waar ze mee worstelt. Zie het als een voortraject voor een verkoopgesprek. Je ontdekt nu al of diegene een potentiële klant is en of jullie bij elkaar passen of elkaar misschien op een andere manier kunnen helpen.

Ninja-netwerk-tip 3; ga samen

Als je netwerken nog een beetje spannend vindt, spreek dan af om met iemand samen te gaan. Gedeelde smart is halve smart en zo kun je altijd nog terugvallen op elkaar als je even geen aansluiting vindt bij iemand anders. Maar daag jezelf wel uit, want je doel is om ook nieuwe mensen te ontmoeten. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie samen binnenkomen, dan een half uur apart wat mensen proberen te spreken en elkaar dan weer opzoeken. Als de ene een leuk gesprek heeft en de ander niet, dan kun je altijd bij het leuke gesprek van je compagnon aansluiten.

Ninja-netwerk-tip 4; zorg dat je je pitch paraat hebt

Want je gaat hem gegarandeerd nodig hebben. Op enig moment in het gesprek (of je moet echt een enorme narcist treffen), krijg je de vraag: “En? Wat doe jij?” En dan is het fijn als je zo een goed lopend, logisch en wervend verhaal kunt oplepelen, dat ook nog eens aansluit bij wat je al over je gesprekspartner geleerd hebt. Ikzelf heb geen vaste pitch. Er zitten wel elementen in die vaak terugkomen, maar ik probeer hem altijd toe te spitsen op degene die ik tegenover me heb. Ik probeer diegene echt persoonlijk aan te spreken, bijvoorbeeld door iets aan te halen wat hij of zij me net verteld heeft. Heb je nog geen pitch of kan jouw pitch scherper? Check dan vooral nog de laatste alinea, want daarin laat ik je mijn favoriete sjabloon zien waarmee je binnen no-time een goede pitch bedenkt.

Ninja-netwerk-tip 5; vergeet niet om op te volgen

Netwerken is één, maar daarna wordt het pas echt leuk. Je hebt als het goed is een visitekaartje gevraagd bij het afsluiten van je gesprek. Nodig je gesprekspartner uit om te linken. Zeg dat je het leuk vond om diegene te ontmoeten en haak even terug op waar jullie het over hebben gehad. Heb je een fijne tip gekregen? Dan kun je, zodra je uitnodiging is geaccepteerd het gesprek via de LinkedIn-chat verder op gang brengen door diegene daar dan nog een keer voor te bedanken en eventueel te vertellen wat je ermee gedaan hebt. Of een interessant artikel door te sturen dat interessant is voor diegene. Door dat gesprek leer je elkaar beter kennen en kun je naar een persoonlijk gesprek toewerken.

Bonus: schrijf supersnel een goede pitch

Een pitch klinkt misschien spannend, maar dat valt echt reuze mee. De truc is om jezelf in de ander te verplaatsen; wat is voor haar interessant? En dan van daaruit te vertellen. Een sjabloon helpt daarbij. Mijn favoriete (en ook nog eens doodsimpele) is deze:

X + Y + Z = jouw pitch. Beschrijf dus in de eerste stap je ideale klant, daarna wat jij met hen doet en welk probleem je oplost of welk verlangen je realiseert, en tot slot welke situatie ze daardoor bereiken. Succes!

Elke twee weken zo`n praktisch blog in je mailbox ontvangen?

En? Vond je de tips in het blog hierboven waardevol? Wil je vaker van handige tips om je bedrijf te laten groeien?
Meld je aan voor mijn mailinglijst en ik stuur je elke 2 weken zo`n blog vol praktische tips die je meteen in je bedrijf kunt toepassen. Ik houd je ook op de hoogte van leuke webinars en challenges. Meld je nu aan!

Over mij

Ik ben Amanda Hendriks en ik help ondernemers om klanten te vinden en aan zich te binden met LinkedIn. Ik combineer mijn jarenlange ervaring in marketing met mijn kennis van LinkedIn om je niet alleen te leren waar je de knopjes vindt, maar je ook te laten zien hoe je LinkedIn toepast om jouw bedrijf beter vindbaar en dus zichtbaar te maken, jezelf als expert profileert en jouw ideale klant te vinden. Je kunt bij mij terecht voor zowel 1-op-1-sessies als (incompany) groepstrainingen. Meer weten? Bel 06-50217686 of mail me via amanda@linkjeklant.nl

 

Hieronder kun je op mijn blog reageren. In plaats van je mailadres achter te laten, maak je een koppeling met je persoonlijke LinkedIn-profiel. Als je het blog waardevol vindt kun je het ook meteen met jouw LinkedIn netwerk delen. Schuif dan het knopje bij 'Share on activity feed' naar rechts.  'Sharing is caring' :-). Alvast bedankt!