Help, ik moet netwerken! – Link Je Klant

Help, ik moet netwerken!

Als ondernemer die zich richt op andere bedrijven en ondernemers hoort netwerken erbij. Want je moet ze leren kennen en zij moeten jou leren kennen. Maar wat nou als je het nog nooit gedaan hebt? Wat nou als je geen idee hebt waar je het beste heen kunt gaan? Wat nou als je geen idee hebt hoe je je bij een gesprek aansluit? Waardoor je niet gaat? Of je je jezelf, als je er eindelijk bent, eigenlijk liever op de wc opsluit? In dit blog geef ik je lekker praktische tips waardoor jij zin krijgt om te gaan!

Waar ga je heen?

Vooral als netwerken (nog) niet je hobby is, wil je de bijeenkomsten waar je heen gaat slim kiezen. Allereerst moet je bekijken waar jouw doelgroep heengaat. Als jij je richt op directeuren van MKB-bedrijven, ga je op een Open Coffee geen potentiële klanten spreken en is het dus niet heel zinvol. Tenzij je daarheen gaat met als doel om het netwerken een beetje te oefenen, voordat je ‘voor het echie’ gaat. Want dat kan natuurlijk ook heel goed. Op Open Coffees vind je over het algemeen vooral startende ondernemers en eenpitters. Je hoeft geen lid te worden, niet perse elke keer te komen en betaalt alleen voor de koffie of thee die je daar drinkt. Lekker laagdrempelig voor je eerste (paar) keer en leuk om ervaringen uit te wisselen met mede-ondernemers.

Maar ga ook op zoek naar netwerken waar jouw ideale klant echt rondloopt. Geen idee waar dat is? Bel dan een aantal ondernemers die een vergelijkbare doelgroep als jou hebben (maar die jij niet ‘in de weg zit’ qua dienst) en vraag waar zij netwerken. Dit vind ik sowieso een leuke manier om nieuwe netwerken te ontdekken.

En ga ze vervolgens gewoon uitproberen. Vaak kun je, ook bij clubs waar je lid van moet worden, een aantal keren vrijblijvend komen proeven. En dat is goed. Want je gaat netwerken treffen waar jouw doelgroep zit, maar waar jij je totaal niet thuis voelt. Maar ook plekken waar je je als een vis in het water voelt en superleuke gesprekken hebt. En daar blijf je dan dus hangen.

Hoe bereid je je voor?

Als je van tevoren kunt inzien wie er allemaal lid zijn of zelfs wie zich aangemeld hebben voor een bijeenkomst is het slim om te kijken of daar iemand tussen zit die je echt heel graag wilt spreken. En alvast na te denken over hoe je diegene aan kunt spreken. Heb je een gezamenlijke connectie? Dat kan letterlijk een persoon zijn (die je misschien wel voor wil stellen), maar kan ook iets zijn wat jullie gemeen hebben. Denk aan een opleiding, school, sport, hobby etc. Iets om het ijs te breken en waar je even makkelijk over kan praten. Zo iets gemeenschappelijks maakt trouwens ook dat mensen al direct een band met je voelen. Maar maak je lijstje niet te lang. Geef jezelf, vooral de eerste paar keer, gewoon de ruimte om een bijeenkomst te ervaren en te kijken hoe het allemaal loopt. ‘Keihard’ netwerken komt later wel.

Hoe sluit je bij een gesprek aan?

Dit gaat op de ene bijeenkomst makkelijker dan de andere. Het simpelst gaat het wanneer je samen aan tafel zit, bijvoorbeeld bij een maaltijd. Dan raak je meestal als vanzelf in gesprek met degene naast je. Buffetten of koffietafels zijn ook ideaal. Bied aan om koffie of thee voor iemand in te schenken en vraag bijvoorbeeld of hij of zij hier al vaker is geweest. En wat ze leuk vinden aan deze club. En met wie je echt kennis moet maken.

Lastiger is het wanneer het een staande bijeenkomst is en bij binnenkomst iedereen al groepjes heeft gevormd. Dat ziet er altijd een beetje ‘ondoordringbaar’ uit. Maar je aansluiten kan echt, het vraagt alleen wel een beetje dapperheid. Dus luier aan, ogen dicht, zoek een groepje waarbij de mensen een beetje ‘open’* staan. En vraag gewoon ‘mag ik me bij jullie gesprek aansluiten?’. That`s it. Spannend? Ja, 100%. Ik weet nog dat ik me na die eerste netwerkbijeenkomsten voelde alsof ik een marathon had gelopen. Maar dat is ok. Oefening baart kunst. En hoe vaker je het doet, hoe meer mensen je leert kennen, waardoor je steeds makkelijker binnenkomt en in gesprek raakt. En waardoor je steeds makkelijker met nieuwe mensen in gesprek raakt. Omdat de mensen die je kent je aan hen introduceren. En geloof me, je gaat netwerken dan vanzelf leuk vinden ;).

* Kijk naar de voeten en de afstand tussen mensen. Onze voeten wijzen naar waar onze interesse naar uitgaat en de afstand tussen de voeten geeft de mate van betrokkenheid aan. Zie je mensen dichtbij elkaar staan met de voeten naar elkaar toewijzend, dan zijn zij geëngageerd in het gesprek en kun je dit groepje beter overslaan. Wanneer de voeten in een L-vorm staan, met een voet naar buiten wijzend, dan is dit de plek waar je aan kan sluiten zonder dat het ongemakkelijk wordt.
Bron: https://www.ad.nl/werk/zo-gebruik-je-lichaamstaal-om-jezelf-beter-te-presenteren~a3af9d91/

GRATIS WEBINAR - In een uur leren hoe jij slim je netwerk opbouwt?

Op dinsdag 30 november geef ik mijn gratis webinar 'Zo bouw je een LinkedIn-netwerk op dat je klanten oplevert'.  Want je netwerk is belangrijker dan je denkt. Het vormt een belangrijke basis voor het kunnen verkopen zonder met jezelf of je dienst te hoeven leuren.

 

Maar hoe bouw je dat slim op?

Wie nodig je uit en hoe doe je dat?

Wat schrijf je in je uitnodiging zodat mensen hem graag accepteren en het niet voelt alsof je alsnog met jezelf loopt te leuren?

Daarmee gaan we aan de slag in dit webinar! Doe je mee? Meld je dan snel aan via de button!

Elke twee weken zo`n praktisch blog in je mailbox ontvangen?

En? Vond je de tips in het blog hierboven waardevol? Wil je vaker van handige tips om je bedrijf te laten groeien?
Meld je aan voor mijn mailinglijst en ik stuur je elke 2 weken zo`n blog vol praktische tips die je meteen in je bedrijf kunt toepassen. Ik houd je ook op de hoogte van leuke webinars en challenges. Meld je nu aan!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: