Ben jij bang voor de boze online wolf? – Link Je Klant

Ben jij bang voor de boze online wolf?

20161107_blog_1Er zijn talloze redenen om bang te zijn voor online zichtbaarheid. Als ik iets doms doet, kan iedereen het zien. Er zit toch niemand op mijn verhaal te wachten? Straks lachen mensen me uit omdat ik niet knap genoeg ben. Of branden ze mijn verhaal helemaal af en sta ik met mijn mond vol tanden.

Hoe groot is de kans?

Ja dat kan. Het is allemaal mogelijk. Maar als je er even bij stilstaat, hoe groot is de kans dan dat het werkelijk gebeurt? En toch laten heel veel ondernemers zich verlammen door hun angsten en missen ze dus alle voordelen die online zichtbaarheid hun bedrijf biedt. En die zijn niet gering, want niet online zichtbaar = niet vindbaar = geen opdrachten/ verkoop. Dat is allemaal mooi, maar zolang jij onbewust in je angst blijft hangen, heb je totaal geen boodschap aan deze voordelen. Daarom vandaag een aantal tips om je niet door je angsten te laten leiden.

Angst is niet erg

Ten eerste, angst is niet erg. Het is zelfs heel normaal en gezond. Het zorgt ervoor dat we niet in te gevaarlijke situaties belanden en ons gezonde verstand blijven gebruiken. Maar angst voor het onbekende kan er ook voor zorgen dat je als ondernemer niet uit je comfortzone komt. En laat daar nou net de ruimte voor groei zitten.

Stap 1: zie je angst onder ogen

Daarmee bedoel ik dat je hem ontleed en je bewust wordt van waar je nu echt bang voor bent. Als jij bang bent dat mensen je zullen uitlachen omdat je onvoldoende interessante informatie deelt, dan zit het probleem misschien meer bij je zelfvertrouwen. Dit erkennen en er met andere ondernemers over praten helpt waarschijnlijk heel goed. Ik zal je namelijk verklappen; alle ondernemers hebben namelijk ongeveer dezelfde angsten. Door erover te praten kun je de angst relativeren en door het te relativeren wordt hij vanzelf minder.

Stap 2: ga je angst te lijf (maar met kleine stapjes)

Ik weet dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is, maar ga het toch doen. Vind je het doodeng om jezelf online zichtbaar te maken met bijvoorbeeld video, begin dan eens met een animatie of met alleen je stem onder een presentatie. Of maak wel een video van jezelf, maar vertoon hem eerst een je vrienden, familie of een club ondernemers waar je je thuis voelt. Je zult zien dat de reacties echt niet zo verschrikkelijk zijn als jij denkt. Als jij gepassioneerd bent over je vak en je product, dan straal je dit namelijk uit en steek je mensen aan met je enthousiasme. En met de positieve feedback kom je tot een versie die je wel online durft te zetten voor de wereld.

Stap 3: geniet van je overwinningen (ook de kleintjes)

20161107_blog-_2Wees niet te hard voor jezelf. Ook kleine successen moet je vieren. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat dit je een positieve mindset geeft en die mindset is het halve werk. Dus heb je een angst overwonnen, geef jezelf dan een schouderklopje of doe je overwinningsdans! Zo bouw je aan je zelfvertrouwen.

Stap 4: wees open

Dit is misschien een advies dat je tegenstrijdig vindt, want ik raad mensen meestal af om alles te spuien. Ik heb het hier dan ook over offline. Ben je in een setting met andere ondernemers waar je je prettig voelt, stel dan eens de vraag of een ander ook met jouw angst worstelt. Je zult verbaasd staan over het aantal positieve reacties. Iedereen heeft angsten en ondernemers misschien nog wel meer dan gemiddeld. We hebben tenslotte te maken met eenzaamheid, zorgen over inkomen, ons gezin etc. Echt, ook ik worstel daarmee. Door het niet op te kroppen, maar er regelmatig over te praten met je partner, een bevriende ondernemer of een coach zal je zien dat je het een plek kunt geven en het je niet langer verlamt.

P.s. geen therapeutische achtergrond, maar vanuit het hart (en mijn eigen ervaring) geschreven. Ook ik vind heel veel dingen rondom ondernemen ontzettend spannend en moet mezelf soms een schop onder mijn kont geven voordat ik iets echt doe. Maar als ik het dan gedaan heb…. Dat geeft een kick! Ik zou het erg leuk vinden als je je eigen ervaring onder dit blog wilt delen. Liever anoniem? Stuur me dan een e-mail via amanda@linkjeklant.nl

Elke twee weken zo`n praktisch blog in je mailbox ontvangen?

En? Vond je de tips in het blog hierboven waardevol? Wil je vaker van handige tips om je bedrijf te laten groeien?
Meld je aan voor mijn mailinglijst en ik stuur je elke 2 weken zo`n blog vol praktische tips die je meteen in je bedrijf kunt toepassen. Ik houd je ook op de hoogte van leuke webinars en challenges. Meld je nu aan!

Over mij

Ik ben Amanda Hendriks en ik help ondernemers om klanten te vinden en aan zich te binden met LinkedIn. Ik combineer mijn jarenlange ervaring in marketing met mijn kennis van LinkedIn om je niet alleen te leren waar je de knopjes vindt, maar je ook te laten zien hoe je LinkedIn toepast om jouw bedrijf beter vindbaar en dus zichtbaar te maken, jezelf als expert profileert en jouw ideale klant te vinden. Je kunt bij mij terecht voor zowel 1-op-1-sessies als (incompany) groepstrainingen. Meer weten? Bel 06-50217686 of mail me via amanda@linkjeklant.nl

 

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: