5 manieren om jouw LinkedIn-netwerk snel maar slim uit te breiden – Link Je Klant

5 manieren om jouw LinkedIn-netwerk snel maar slim uit te breiden

Je netwerk is één van de belangrijkste onderdelen van LinkedIn. Het is wat LinkedIn zo waardevol maakt voor ons als ondernemers. Je kunt ontzettend makkelijk interessante mensen opzoeken, gaan volgen en uitnodigen om met je te linken. En zodra je met elkaar gelinkt bent, heb je ook toegang tot elkaars netwerk. Je kunt hun connecties inzien én doorzoeken om te kijken wie zij weer kennen en zo dus warm bij een potentiële klant geïntroduceerd worden.

Hoeveel LinkedIn-connecties heb je nodig?

Nederlandse gebruikers zitten gemiddeld op een kleine 200 connecties. Maar woon of werk je in de regio Amsterdam, dan heb je er gemiddeld bijna 300. Wereldwijd is het gemiddelde 400. Zo`n 10% van alle LinkedIn-gebruikers heeft meer dan 3.000 connecties en nog een geinig weetje: je kunt er maximaal 30.000 verzamelen (maar dat doet gelukkig bijna niemand).

Maar voordat je in de rode vlekkenstand schiet; zoveel connecties hebben is helemaal nergens voor nodig. Een heel klein netwerk, vol mensen die jouw ideale klant zijn, die jou goed kennen en die je business gunnen, kan je veel meer opleveren dan een enorm groot netwerk vol mensen die je nauwelijks kennen. Want die hebben geen idee wat je precies doet en kunnen je dus niet inhuren of aanbevelen.

Toch is het verstandig om wel minimaal ongeveer 200 connecties te hebben. Dan heb je namelijk ook een beetje ‘massa’ in je tweedegraads netwerk. Want dat groeit exponentieel mee met jouw aantal eerstegraads connecties.

Snel je netwerk uitbreiden stap 1: je voorgestelde connecties

In je LinkedIn-menu onder ‘Mijn Netwerk’ stelt LinkedIn je mogelijke connecties voor. Op basis van je nieuwste connecties stelt LinkedIn je bijvoorbeeld mensen voor die uit dezelfde branche komen of lid zijn van dezelfde groepen.

Je kunt iemand daar meteen uitnodigen via de knop ‘Connectie maken’ onder hun blokje, maar dan stuur je wel de standaard (en dus onpersoonlijke) uitnodiging. Doe dat liever niet. Klik even op hun naam. Dan ga je naar hun persoonlijke LinkedIn-profiel. Daar kun je vervolgens een persoonlijke uitnodiging sturen.

Snel je netwerk uitbreiden stap 2: de bezoekers aan je persoonlijke LinkedIn-profiel

Mensen die je profiel hebben bekeken zijn ergens door getriggerd. Ze kwamen je profiel tegen na een zoekactie, zagen een bericht of reactie van je of je werd aan hen voorgesteld als mogelijke connectie. Misschien zijn zij ook wel een interessante connectie. Bekijk hun profiel terug en als je een match bent, nodig diegene dan uit om te linken. De knop ‘Connectie maken’ in deze lijst verstuurt ook weer de standaarduitnodiging. Je kunt in de gratis LinkedIn-account trouwens alleen de 5 laatste profielbezoekers terugzien. Dus hoe vaker jouw profiel bekeken wordt, hoe vaker jij dit ook bij moet houden.

Snel je netwerk uitbreiden stap 3: LinkedIn-bedrijfs- en schoolpagina`s

Op bedrijfspagina`s kun je rechts bovenaan klikken op ‘Alle xxx medewerkers weergeven’. Je krijgt dan een lijst van alle medewerkers te zien die je eventueel via ‘Alle filters’ kunt verfijnen. Zo vind je makkelijk en snel diegene die je graag aan je netwerk toe wilt voegen (bijvoorbeeld omdat ze beslisser zijn).

Op een schoolpagina (onderwijsinstelling) kun je ook naar alumni zoeken. Kies daarvoor in het tabblad aan de linkerkant van de pagina voor Alumni. Je kunt vervolgens verschillende zoekfilters instellen, waaronder het begin- en eindjaar van je studie. Zo kom je makkelijk (weer) in contact met oud-studiegenoten die je misschien verder kunnen helpen met je bedrijf.

Snel je netwerk uitbreiden stap 4: LinkedIn-groepen

LinkedIn kent ruim 1,7 miljoen meer en minder actieve groepen. Veel van die groepen lenen zich heel goed voor het leren kennen van gelijkgestemden en vakgenoten. Steek eens tijd in het zoeken van interessante groepen en nodig mensen met wie je een leuk gesprek of interessante discussie hebt gehad ook uit om te linken. Zoek daarvoor op een trefwoord in de zoekbalk en kies daarna voor het tabblad ‘Groepen’.

Snel je netwerk uitbreiden stap 5: je e-mailadresboek

Als je nog een klein netwerk hebt op LinkedIn is het koppelen van je e-mailadresboek een manier om heel snel veel mensen (die je al wel kent) uit te nodigen. Ook hierbij verstuur je de standaarduitnodiging, maar omdat je deze mensen allemaal kent, vind ik dit hier minder erg. Eventueel kun je ze eerst een mail sturen, waarin je dit vraagt of aankondigt.

Om je e-mailadresboek te koppelen klik je op ‘Uw netwerk uitbreiden’/ ‘Grow your network’ in de linker kolom van de ‘Mijn netwerk’-pagina. Vervolgens vul je je e-mailadres in en volg je de stappen. Je maakt dan een koppeling met jouw online mailprovider. Als jouw provider er niet tussen zit, kun je ook een download maken van je contactpersonen (mailadressen) en die uploaden.

Daarna is het een kwestie van de stappen volgen. Let alleen wel op dat je alleen de mensen die al op LinkedIn zitten uitnodigt om te linken en niet mensen uitnodigt om lid te worden van LinkedIn. Kijk even goed in welke stap je zit en klik niet te snel door. Dan komt het helemaal goed. Succes!

Wil jij (meer) klanten aantrekken met LinkedIn?

Wil jij stappen zetten in je bedrijf? Genoeg en goed passende klanten krijgen? Maar niet met jezelf en je bedrijf leuren? Klanten aantrekken in plaats van trekken aan leads? Dan is het hoog tijd voor een persoonlijke LinkedIn-marketing-strategie. Samen stellen we doelen die bij jouw bedrijf passen, bespreken we welke mogelijkheden LinkedIn daarvoor biedt en bepalen we welke bij jou passen. Die werken we vervolgens uit tot een stap-voor-stap plan waar jij systematisch klanten mee aan gaat trekken. Meer weten? Check de pagina van mijn LinkedIn-strategie-sessie om te lezen of dit voor jou de meest geschikte stap is om jouw bedrijf naar een volgend niveau te brengen.

Elke twee weken zo`n praktisch blog in je mailbox ontvangen?

En? Vond je de tips in het blog hierboven waardevol? Wil je vaker van handige tips om je bedrijf te laten groeien?
Meld je aan voor mijn mailinglijst en ik stuur je elke 2 weken zo`n blog vol praktische tips die je meteen in je bedrijf kunt toepassen. Ik houd je ook op de hoogte van leuke webinars en challenges. Meld je nu aan!

Over mij

Ik ben Amanda Hendriks en ik help ondernemers om klanten te vinden en aan zich te binden met LinkedIn. Ik combineer mijn jarenlange ervaring in marketing met mijn kennis van LinkedIn om je niet alleen te leren waar je de knopjes vindt, maar je ook te laten zien hoe je LinkedIn toepast om jouw bedrijf beter vindbaar en dus zichtbaar te maken, jezelf als expert profileert en jouw ideale klant te vinden. Je kunt bij mij terecht voor zowel 1-op-1-sessies als (incompany) groepstrainingen. Meer weten? Bel 06-50217686 of mail me via amanda@linkjeklant.nl

 

Hieronder kun je op mijn blog reageren. In plaats van je mailadres achter te laten, maak je een koppeling met je persoonlijke LinkedIn-profiel. Als je het blog waardevol vindt kun je het ook meteen met jouw LinkedIn netwerk delen. Schuif dan het knopje bij 'Share on activity feed' naar rechts.  'Sharing is caring' :-). Alvast bedankt!

26 oktober: Webinar
'In 6 stappen een LinkedIn-strategie die je klanten oplevert'
 Haal voortaan meer uit LinkedIn omdat je stappen zet volgens een slim plan !